Böbrek Yetmezliği Çeşitleri Nelerdir?

Böbrek Yetmezliği Türleri
Böbrek Yetmezliği Çeşitleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit böbrek yetmezliği vardır? Böbrek yetmezliği, böbreklerin çalışmasının yavaşlaması ya da durması sonucu kanda bulunan su, tuz ve çeşitli mineral ve elektrolitlerin dengesinin bozulması durumudur.

Böbrek yetmezliği altta yatan nedenlerine göre 2 ana kategoriye ayrılır. Bunlar;

Akut Böbrek Yetmezliği

Böbreklerin kısa bir süre içerisinde çalışamaz hale gelmesi durumudur. Akut böbrek yetmezliği; böbreklerin çalışmasını günler ya da haftalar gibi kısa bir süre içinde azalır ve bunun neticesinde kanda üre ve diğer toksinler birikir.

Akut böbrek yetmezliğinde üretilen idrar miktarı azalır. Günlük idrar miktarının 400 ml’den daha az olmasına oligüri denir. İdrardaki azalma miktarı her hastaya göre farklılık gösterebilir.

Akut böbrek yetmezliği nedenleri arasında tromboz, emboli, damar iltihabı (vaskülit), yaygın damar içi pıhtılaşması gibi böbrek içindeki küçük damarları tutan hastalıklar bulunmaktadır.

Akut böbrek yetmezliğinin diğer nedenleri arasında, yaralanmalar sonucu aşırı kan kaybı, vücudun uzun süre susuz kalması, ishal ve kusma nedeniyle aşırı sıvı kaybı, şiddetli yanıklar, özellikle çocukluk döneminde görülen boğaz enfeksiyonları bulunmaktadır.  

Kronik Böbrek Yetmezliği

Kronik böbrek yetmezliğinde ise böbreklerin çalışması zaman içerisinde ve giderek artan bir şekilde bozulur. Zamanla vücutta su birikmeye ve atık ürünler kanda birikmeye başlar. Buna üremi denir. Su ve atık ürünlerin birikmesi sonucu bir süre sonda böbrekte üretilen hormonların üretimi de azalır.  

Kronik böbrek yetmezliği, yıllarca sürebilir. Zamanla böbrekler artık hiç çalışamaz ve tedavi ihtiyacı doğar. Böbreklerin bu aşamaya gelmesine Son Dönem Böbrek Yetmezliği denir.

Kronik böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni şeker hastalığı, hipertansiyon ve nefrit adı verilen böbrek tomurcuklarının iltihabıdır. Böbrekler çalışmayınca kanda üre, kreatinin, fosfor, tuz, sodyum gibi maddeler ve su vücutta birikir. Bunun neticesinde kan basıncında yükselme (hipertansiyon), vücutta sıvı birikimi (ödem), bulantı, halsizlik, kansızlık, kemik hastalığı, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Özetle böbrek yetmezliği çeşitleri akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak iki türlüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir