Böbrek Nakli Ameliyatı Nedir?

Böbrekler vücudumuzdaki hayati organlardan biridir. Böbrek yetmezliği; böbreklerin farklı nedenlerden dolayı işlevlerinin bozulması, görevlerini yerine getirememesi ve dolayısıyla vücutta su, üre, kreatinin, ürik asit ve diğer zehirli maddelerin birikmesi ile oluşan bir hastalıktır. Hastanın tekrar işlevsel hale dönmesi amacıyla böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirilir. Böbrek nakli ameliyatı ile hastaya gerçek bir organ nakli yapıldığı için diyaliz tedavilerine göre kan tam olarak temizlenir ve böbreğin hormonal fonksiyonu da eksiksiz bir şekilde yerine getirilmiş olur.

Böbrek Nakli Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Böbrek nakli ameliyatı, böbreklerin yerine getirmeleri gereken işlevleri tam olarak yerine getirmediği durumlarda uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Böbrek nakli ameliyatında nakledilen böbrek kasığın hemen üst tarafına sağ ya da sol tarafa yerleştirilir. Hastanın öyküsüne bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte böbrek nakli ameliyatı ortalama 2-4 saat sürer. Önce verici ameliyata alınır, verici operasyonundan yaklaşık 30 dakika sonra alıcı operasyonu başlar. Bütün şartları taşıyan böbrek yetmezliği hastaları için böbrek nakli ameliyatı uygulanabilir. Ameliyat sonrası hastalar böbreğin atması ve vücut tarafından reddedilmesi ihtimallerine karşı kullanmaları gereken ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır.

Böbrek Nakli Sonrası Vericinin Durumu

Böbrek nakli ameliyatı alıcı ve verici açısından son derece ciddi bir ameliyattır. Verici kişi için birçok tıbbi test yapılır ve ayrıntılı olarak tüm veriler analiz edilir. Tüm bu incelemelerin ardından alıcı ve vericinin uygun olması durumunda nakil işlemlerine geçilebilir. Böbrek nakli ameliyatı sonrasındaki ilk birkaç gün vericinin vücudunda ağrılar oluşabilir. Gerekli testlerin yapılmasının ardından vericinin durumuna göre 5 gün içerisinde hastaneden taburcu olur. Ameliyattan 2 ay sonra kişi normal aktivitelerine geri dönebilir. Bununla birlikte ameliyattan sonra verici beslenmesi başta olmak üzere birçok konuya dikkat ederek ve kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırarak sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Böbrek Nakli Ameliyatına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için uygulanan ilk tedavi yöntemi diyalizdir. Diyaliz hastanın hayatını kurtarır ve onu hayatta tutar fakat bununla birlikte başta damarların zamanla hasar görmesi olmak üzere çeşitli komplikasyonları vardır. Bu nedenle henüz diyalize girmeden nakil olmalarının böbrek ve hasta sağlığı anlamında son derece önemli bir yeri vardır.

Kronik böbrek yetersizliği olan hastalar için böbreklerin fonksiyonları %20′ nin altına düştüğü zaman, böbrek nakli ameliyatına ihtiyaç vardır. Hastanın uygun şartları sağlaması durumunda öncelikle böbrek nakli (transplantasyon)ameliyatı düşünülmeli ve olanakları araştırılmalıdır.

Diyaliz işlemi, sağlıklı bir insanın böbrekleri görevlerinin yalnızca %10’unu yerine getirebilirken başarılı bir böbrek nakli ameliyatı sağlıklı bir insanın böbreklerinin fonksiyonlarının %100’ünü yerine getirebilir. Bu nedenle uzman hekimler tarafından uygun koşullar sağlanarak gerekli testlerin uygulanması ve hasta için bir tedavi planının yapılması oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir